Psykoterapi – Angst
Hvad er angst?
Angst er en helt naturlig følelse, såsom vrede, glæde, jalousi med mere. Angst er en naturlig reaktion på noget, der føles farligt. Angsten sikrer, at man reagerer hurtigt og instinktivt, og at man fx flygter eller forsvarer sig, når man føler sig truet.
Hvis angst begynder at optræde i situationer, hvor der ikke er nogen reel trussel, fx når du kører på motorvejen, i sociale sammenhænge, på gaden osv., er den ude af proportion med den reelle fare.
Ofte er det angsten for angsten, der kan sætte gang i processen.
Her kan du se nogle af de mest almindelige symptomer på angst.
Hvad er symptomer på angst?
- · Hjertebanken eller hurtig puls
- · Sveden
- · Rysten (stemme eller kropsdele)
- · Tørhed i munden
- · Åndenød eller vejrtrækningsproblemer
- · Kvælningsfornemmelse
- · Trykken for eller smerter i brystet
- · Svimmelhed
- · Kvalme
- · Uro i maven
- · Vandladnings- eller afføringsproblemer
- · Rødmen
- · Koncentrationsbesvær
- · Tanketomhed
Hvilke former for angst findes der?
Det findes flere typer angst:
· Panikangst er anfald af intens frygt og ubehag. De opstår helt uventet og har tilsyneladende ikke forbindelse til nogen bestemt situation.
· Fobier er situationsbestemt, og man undgår disse for at mindske angsten. Fobier er forbundet med bestemte og klart afgrænsede fænomener. Fx for bestemte dyr (edderkopper), højder, små eller lukkede rum, blod eller sociale situationer.
· Generel angst er til stede hele tiden, men kan aftage og tiltage i styrke, uafhængigt af situationen. Den angste person er næsten konstant bekymret over forestillinger om skrækkelige ting, der kan ske.
· Posttraumatisk stressforstyrrelse (PTSD) optræder efter en hændelse, der har været ekstremt belastende. Det kan være en naturkatastrofe, en voldtægt, krigsoplevelser eller en alvorlig ulykke. Hændelsen genopleves igen og igen, enten i vågen tilstand eller i drømme. Man har svært ved at sove og oplever ofte socialfobi.
· Depression, stof-/alkoholisme-misbrug og skizofreni og en række andre lidelser kan også føre til angst. Visse sygdomme i kroppen kan også medføre angst, fx forstyrrelser af hjerterytmen.
Hvad er årsagerne til angst?
Her hos mig oplever jeg overvejende 3 årsager til angst:
- Stress gennem længere tid
- Når du ikke viser, hvem du er, går på kompromis med din identitet – ikke får sagt fra
- Traumer
Ofte er det angsten for angsten, der tænder for angstkontakten og tager magten fra dig. Når du oplever angst og angstanfald, er det et symptom på, at du længe har overhørt signaler om, at der er noget galt.
Ting du har oplevet eller ubearbejdede følelser akkumulerer inden i dig. På et tidspunkt opstår der et overtryk, og det kan udløse angst og angstanfald.
Angsten er ofte selvforstærkende, du bliver naturligvis bange og nervøs for, at det kommer igen, bare tanken kan starte de kropslige signaler, ofte vil tilstanden være tiltagende og meget begrænsende for din frihed og dit liv.
Hvorfor kan psykoterapi hjælpe på angst?
Ved at undersøge angsten vil du lære den bedre at kende. Først arbejder vi med konkrete redskaber, der kan berolige din angst. Korrekt vejrtrækning og fokus på nuet er helt essentielt for at dæmpe følelsen.
Vi sætter lys på dine tanker, følelser og kropslige reaktioner i de situationer, hvor du oplever angsten tage magten fra dig. Desuden finder vi sammen på en nænsom måde de bagvedliggende symptomer, vi undersøger den smerte, de overbevisninger, utryghed og hvad der ellers forårsager den begrænsende angst.
Når disse kommer frem i lyset, er du på vej til igen at kunne leve dit liv i frihed. Her kommer min rolle som terapeut ind i billedet. Ved at vi er sammen om de svære skræmmende følelser og tanker, vil du opleve den helende effekt.
Tag fat om angsten
At tage beslutningen om at skulle i gang med at arbejde med sin angst kan i sig selv være meget angstprovokerende.
Ubevidst ved du godt, at du skal havde fat i nogle ubehagelige ting. Jeg kan kun sige, det er hele rejsen værd.
Glæd dig. Forude venter frihed, glæde og et liv, hvor du bare kan være dig. Hvor du får sat grænser, sagt fra og til, en mere autentisk udgave af dig.
Hvad gør jeg når jeg får angstanfald?
· Lær dig nogle teknikker til at få ro
· Mindfulness
· Åndedrætsteknikker
· Visualisering
· Beroligende musik
· Afspændende kropsscanning
Det er vigtigt, at du lærer kroppen at falde til ro og slappe af. Få hjælp til det i terapi.
Hvordan kan jeg dæmpe angsten?
Vær ude i naturen
Naturen får dig til at falde til ro.
Målinger viser, at kroppens puls og blodtryk forbedres, stresshormonerne reduceres, og kroppen frigiver serotonin, der er et meget vigtigt hormon, som er med til at forbedre vores humør.
Efter blot en tur ude i skoven er dit immunforsvar boostet, og efter en måned kan der stadig måles en positiv effekt.
Alle, der bruger naturen, kender effekten. Du vender hjem med en følelse af ro, en væren tilstede i nuet, en glæde over alle de små vidundere, der dagligt udspiller sig derude.
Motioner lidt hver dag
Brug gerne 20-30 min. hver dag på at gå en tur. Cykle eller svømme eller løbe på en måde, så du får pulsen op, men ikke overanstrenger dig.
Du får ved let motion frigjort serotonin, der forbedrer dit humør.
Du får forbedret søvn ved at være lidt mere træt efter motionen.
Du får en pause fra de svære tanker, da det ofte er ved motion, gå-tur ude eller lign., at man har lettest ved at være tilstede i nuet, med ganske få tanker.
Undgå højintensitets-aktiviteter så som spinning og løb med høj puls, samt høje trænings-belastninger. Højintensitets-træning frigør stress-hormoner. Er kroppen i forvejen stresset i form af angst, lægger du bare mere af det sammen i vægtskålen.
Drik mindre alkohol
Alkohol og andre rusmidler kan dæmpe angsten her og nu.