5 tips til en god ferie
5 tips til en god ferie
Ferietiden er for mange en periode med forventninger om afslapning, glæde og ro. Men for nogle kan ferien også bringe udfordringer med sig, som kan være svære at håndtere. Her kan psykoterapi være en hjælp. Her vil jeg highlighte nogle af de udfordringer som kan opstå.
Ændrede rutiner og forventninger
Når vi holder ferie, bryder vi ofte med vores normale hverdagsrutiner. Pludselig er der ikke længere faste tider for måltider, søvn eller arbejde. Disse ændringer kan skabe usikkerhed og stress hos nogle. Følelser som ensomhed, kedsomhed eller uro kan opstå, når vi ikke længere har vores trygge, daglige rammer.
Ferien bringer os tættere på vores nærmeste, og det kan føre til både glæde og udfordringer. Familiemønstre og konflikter, som ellers ligger lidt gemt i hverdagen, kan pludselig komme mere tydeligt frem.
Ferietiden er ofte også lige med en masse forventninger om ”nu skal vi rigtig hygge os”.
Forskellige medlemmer af familien har forskellige forventninger til hvad ”rigtig hygge os” betyder. Dette kan skabe mange konflikter i familien eller med din partner. Du vil fx gerne ligge ved stranden og flyde med en god bog og han vil gerne leje en bil så I kan kører rundt og opleve omgivelserne.
Ensomhed og ændret selvopfattelse
Selvom ferien for mange er en tid med sociale aktiviteter, kan den også skabe følelser af ensomhed. Når vi bryder med vante rammer og sociale relationer, kan vi også miste en del af vores sædvanlige selvopfattelse.
Er du single, hvad skal du så bruge ferien på? Er der nogen du kan rejse med? Du ser par alle steder som feriehygger og romantikken blomstrer. Hvis du så ydermere har et stort ønske om at finde en partner, kan ferien være en ”ensomhedsfælde”.
Måske kan det blive så overvældende for dig, at du ender med ikke at foretage dig noget specielt og din følgesvend bliver en indre ensomhed som viser sit ansigt konstant.
Ferie og stress
Er dit afsæt ind i ferien et højt stressniveau kan det ofte være et signal til kroppen om nu er der ro på. Resultatet er du starter ferien med at blive syg.
En anden model er nu skal der ske noget, nu er der endelig tid til at gøre nogle af de ting du aldrig når, få set vennerne eller komme ud i sommerlandet og opleve nogle af de mange tilbud der byder på. Du ender med at få lavet så mange aftaler at du er komplet udmattet når ferien er slut.
I dit indre er der så meget uro du har svært ved at sidde stille og du konstant må holde dig i gang med noget.
Her er 5 tips til at få en god ferie:
1. Planlæg i god tid: Begynd planlægningen et par måneder i forvejen, så du har tid til at finde de bedste priser og booker dine aktiviteter i god tid. Det giver dig ro i sindet og minimerer stress.
2. Lav en realistisk plan: Overvej, hvad du gerne vil opleve og opnå på ferien. Udarbejd en plan, men giv også plads til spontanitet og uforudsete oplevelser. En for stram plan kan forstyrre ferieglæden. Forventningsafstemning med familien eller med de personer du rejser med inden I tager afsted.
3. Slap helt af: Sørg for at få rigeligt med hvile, søvn og afslapningstid. Planlæg ikke for mange aktiviteter, så du har tid til at nyde stemningen og stemme af. En ferie er en pause fra hverdagen.
4. Nyd samværet: Hvis du rejser med familie eller venner, så fokuser på at være til stede og nyde hinandens selskab. Glem arbejdet, telefonen og andre forstyrrelser. Skab gode minder sammen.
5. Vær åben overfor nye indtryk: Udforsk lokale spisesteder, marker, museer eller andre seværdigheder, du ikke kendte i forvejen. Nye oplevelser beriget ofte ferien og giver dig et anderledes perspektiv.
Skulle du få brug for hjælp så holder jeg åbent hele sommeren på nær uge 30.
Med ønsket om en rigtig god ferie til dig.